Filosofi – Karate som selvforsvar

Karate for voksne i Oslo Budokan er basert på tradisjonell selvforsvars karate, med hovedvekt på realistiske situasjoner og praktisk bruk av teknikk. Hva kan du forvente ved å trene i Oslo Budokan Karate?

Grunnleggende teknikk og utøvelse

Vi legger stor vekt på riktig utøvelse av de grunnleggende teknikkene i karate, fordi disse er en forutsetning for utvikling av sterk og effektiv karate. Gjennom gjentatt utførelse lærer våre utøvere hvordan de grunnleggende teknikkene fungerer og hvordan de anvendes i ulike situasjoner.

Effektiv trening

I Oslo Budokan legges det stor vekt på at utøverne selv kan kjenne den fulle virkningen og effekten av sine teknikker mot utstyr som støt og fokusputer sammen med treningspartner. Dette er essensielt for utviklingen av riktig kroppsdynamikk og økt styrke, treffsikkerhet og stabilitet i slagteknikkene.

Foto: Karina B. Søbstad

Grep

I mange situasjoner vil den som blir angrepet bli holdt fast eller tatt tak i av en angriper. Utøverne i Oslo Budokan lærer teknikker for å kunne frigjøre seg fra denne type grep, samt takling og holdeteknikker for å kontrollere sin angriper. En av fordelene ved denne type trening er at det forbereder enhver utøvers mentale styrke og selvtillit for å kunne takle større og tyngre motstandere på kloss hold.

Bakketrening

Evnen til å forsvare seg selv nede på bakken er sentralt for all all-round selvforsvars trening. Bakkeforsvar er ikke vanlig som en del av treningen i mange karateklubber. I Oslo Budokan ser på det slik: Ingen burde gå ned på bakken med hensikt i en angrepssituasjon, men man trenger å lære selvforsvar liggende på bakkenivå i tilefelle man ender opp der. Å beholde hodet kaldt og rolig i en stressende og ubehagelig situasjon er uhyre viktig.

Styrke og støtterening

En sterk og fleksibel kropp er ikke bare viktig for selvforsvarstrening, men også for den generelle helsen og vår evne til å praktisere karate seinere i livet. Med gjennomført styrke og mykhetstrening vil en karateutøver kunne opprettholde en veltrent og balansert fysikk også inn i ”pensjonsalderen”. Fra oppvarmingsøvelsene som er oppstarten på enhver økt og til styrkeøvelsene med utstyr for dette, så vil muskulaturen bli strukket, styrket og avslappet på en trygg og gjennomført måte.

Foto: Karina B. Søbstad

Sparring og trening med partner

Et viktig element i tradisjonell karate er trening med partner. Innen sports karate er hovedmålet med sparring å lære hvordan man scorer poeng under konkurranse. I tradisjonell karate er sparringen med partner rettet mot å utvikle en forståelse for å kunne gjøre bruk av den riktige teknikken og strategien for et forsvar mot angrep på ulik avstand og fra ulike vinkler.

Foto: Karina B. Søbstad